weather | 7 m/s
    Dato13 Mar. 2020
    Tidspunktkl. 17:00
    Pris395,-/pr. pers. inkl. velkomstdrink, men ekskl. drikkevarer under middagen. Beløbet bedes betalt 14 dage før arrangementet.

    Gå i Kong Christian den 9. fodspor og spis mad, som man spiste dengang …

    Vi starter med en historisk rundvisning af kunsthistoriker og fast omviser, på Bernstorff Slot, Christian Claudio Apostoli. Christian vil fortælle lidt om Slottet og den tid hvor Europas svigerfar benyttede Slottet som sommerbolig.

    Der er rodet i gamle bøger for at finde frem til den mad man spiste på den tid, og efter omvisningen vil Slottet servere en 3-retters menu i de højloftede stuer. En menu som er inspireret at den mad man har researchet (helt uvidenskabeligt) sig frem til, blev spist her.

    Øllebrød i store mængder
    Morgenen startede altid med, at hele den kongelige familie spiste morgenmad sammen i den store spisesal. Morgenmaden bestod uden undtagelse af øllebrød! Prins Erik fortæller: ”Jeg ved ikke, om Kejserinde Dagmar spiste Øllebrød i Vinterpaladset eller på Czarskoie-Selo, eller om Dronning Alexandra spiste det i Buckingham Palace eller på Sandringham, om Kong Georg spiste den egentlig ganske mærkelige danske Ret i Ly af Akropolis, men på Bernstorff og Fredensborg spiste de Pinedød Mængder af Øllebrød.”

    Heldigvis har kongefamilien spist andet end øllebrød og det har vi sammensat en lille menu af.

    Velkomstdrink
    En stærk kold punch

    Forret
    Smørristet toast med koldvandsrejer og hjemmelavet mayonnaise
    Inspireret af smørrebrød og som vi tror det første danske smørrebrød nogenlunde tog sig ud. Datidens smørrebrød slog igennem i 1880

    Hovedret
    Honning timian marineret vildsvin med bagte rodfrugter og kartoffelpure
    Det burde egentlig have været noget med hakket kød, da det er “det nye sort” på den tid, men vi har valgt at servere svin som så er blevet til vildsvin, da det er lidt finere i vores tid. Madlavnings-metoderne vi har valgt er stegning og bagning. Det fordi de på den tid, var så heldige at have fået komfur. Kartoffelpure er valgt fordi man dengang spiste kartofler til alt. Det stoppede vi jo faktisk først med for ikke så mange år siden.

    Dessert
    Nøddemazarin tærte med mørk chokoladeiscreme
    Desserten er valgt fordi konditorkagen begyndte at dukke op og isen fordi man begyndte at lave is i starten 1900 tallet.

    Bestil bord på: info@bernstorffslot.dk eller på tlf. 3963 1080

    Lidt om Christian den 9.:
    Christian 9. var konge af Danmark i perioden fra 1863 til 1906. Som tilhænger af helstaten og med rødder i Slesvig fik han en hård start på sin regeringsperiode, da Danmark måtte afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg efter krigen i 1864. Hans regeringsperiode var desuden præget af den politiske uro, som skabtes af den stadigt mere intensive forfatningskamp mellem Højre og Venstre. Kongen var konservativ og lænede sig indtil parlamentarismens indførelse i 1901 op ad højreregeringerne. Christian 9. nåede at få fire af sine børn placeret på troner rundt i Europa, hvilket gav ham tilnavnet “Europas Svigerfar”.

    Christian 9.s valgsprog: Med Gud for ære og ret

    Bernstorff Slot kan med rette kalde sig et “rigtigt” slot da Slottet i 1842 kom i kongefamiliens eje, og blev benyttet som sommerbolig for Christian den 8. og senere af Christian den 9. (1818-1906) og dronning Louise (1817-1898).

    Trængsel på slottet
    Prins Erik har fortalt levende om sine somre på Bernstorff Slot, når den store familie fra nær og fjern samledes. Det var nødvendigt at rykke tæt sammen, når Bernstorff Slot skulle huse dem alle, ”men det var kun morsomt – man var jo som andre Mennesker på Landet – og alle vi var i alt Fald glade og blev som Børn påny i det gamle, kære Hjem i Bernstorff Slotspark.” Når der var det helt store rykind på slottet, boede prins Erik med sine forældre, prinsesse Marie og prins Valdemar, og sine fire søskende i Den Svenske Villa. Den havde dronning Louise erhvervet på den internationale udstilling i København i 1888.