Mortensaften på Bernstorff Slot: En aften i hyggens tegn

Nu er der ikke lang tid til, at efterårets farvepalette maler landskabet i nuancer af rød, orange og gul. Til at træernes gyldne blade daler i en stille vals mod jorden og danner et farvestrålende tæppe i skovene – og til at aftenlyset stille svinder ind til fordel for flere hyggelige skumringstimer og aftenstunder.

Når det stemningsfulde efterår melder sin ankomst, så ved vi, at Mortensaften d. 10. november nærmer sig. Mortensaften er en aften i hyggens tegn, hvor vi år efter år samles med familie, venner og dem, som vi holder af, omkring en herlig, saftig gås eller and og smagfuldt tilbehør. Og i år har du og dine nære en ekstraordinær mulighed for at tilbringe denne aften i glamourøse rammer på Bernstorff Slot, hvor vi helt eksklusivt åbner dørene op for en uforglemmelig kulinarisk rejse – uden for almindelige åbningstider.

Men hvorfor bør I egentlig fejre Mortensaften på Slottet? Og hvem er denne “Morten”, som vi fejrer hvert eneste år?

And til Mortensaften

Der skal fjerkræ på bordet Mortensaften – men hvorfor skal der egentlig det?

Historien bag Mortensaften

År efter år har I måske sat jer til bords med familien for at nyde en lækker gås eller and på Mortensaften. Men har I nogensinde stoppet op og tænkt over, hvem “Morten” egentlig er, og hvorfor netop fjerkræet er blevet midtpunktet for denne hyggelige tradition? Lad os se lidt nærmere på historien bag denne hyggelige aften i familiens – og hyggens – tegn.

Faktisk hed denne “Morten” i virkeligheden Martin. Martin var biskop i den franske by, Tours. Historien om Martin går tilbage til 300-tallet i Romerriget, hvor Martin som 15-årig meldte sig til den romerske hær, hvor han hurtigt blev kendt som en varm sjæl og et godt menneske. Martin endte i den franske by, Amiens, hvor han en dag red forbi en fattig mand, som sad i vejkanten og tiggede. Mens de andre riddere skyndte sig forbi, stoppede Martin op og hev sit sværd og sin kappe frem. Martin skar kappen over på midten, hvorefter han gav den ene halvdel til den fattige tigger, så han kunne holde sig varm.

Samme nat dukkede Jesus op i Martins drøm iført den halve kappe. Her fortalte Jesus, at det var ham, som var den fattige tigger i vejkanten. Nu florerede rygterne om den godhjertede Martin i hele landet. Martin fik så godt et ry, at befolkningen forlangte, at han skulle blive biskop. Men Martin ønskede ikke at være biskop, så da byens indbyggere kom for at udnævne ham som biskop, gemte Martin sig i en gåsesti. Men det besøg brød gæssene sig ikke om, og de klukkede derfor højlydt og afslørede Martin, som dermed blev til biskop Martin af Tours.

Som hævn besluttede Martin, at alle skulle slagte mindst én gås og nyde den som middag den aften, hvor han blev afsløret – nemlig d. 10. november. Og sådan opstod traditionen med at spise fjerkræ på Mortensaften, som vi kender den i dag.

Tilbring Mortensaften med dine kære på Bernstorff Slot

Mortensaften er en traditionsrig aften, der hylder historien og de velsmagende traditioner. Men hvorfor ikke lade Bernstorff Slot stå for eventet og tage sig af planlægning og madlavning?

Her vil vi forkæle jer med en menu, der vil få jeres smagsløg til at synge og omgivelser, der vil sætte prikken over i’et på jeres Mortensaften. Vi byder jer velkommen til en Mortensaften fyldt med hygge og gastronomiske lækkerier. Vores talentfulde kokke har sammensat en fortryllende menu, der inkluderer saftig Mortensand, delikat tilbehør og en lækker dessert, som passer perfekt til årstidens stemning. Vi tilbyder også en vegetarisk udgave af menuen, så alle kan nyde denne skønne aften.

Slottet i vinterklæder

Der er lys i mørket – for den 10. november er der Mortensaften på Bernstorff Slot

Menuen

Forret: Citrusmarineret laks eller gulerødder på rygeostcreme, peberrod, knoldselleri og krydderurter
Vi starter aftenen med en forret, der pirrer smagsløgene og åbner op for den kulinariske rejse. Den citrusmarinerede laks toppet med rygeostcreme og friske krydderurter er en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Hovedret: Andebryst og kroketter af andelår eller valnøddepaté til vegetarerne i selskabet, kartoffelpuré, brune kartofler, kompot af svesker, æbler og løg
Hovedretten er selve hjertet af Mortensaften, og vores andebryst er mørt, saftigt og fyldt med smag. De sprøde kroketter af andelår komplementerer perfekt kartoffelpuréen og den søde kompot af svesker, æbler og løg. Til vegetarerne serveres en dyb og delikat valnøddepaté.

On the side: Kålsalat med ristede kerner og tranebær
En sprød og frisk kålsalat med ristede kerner og søde tranebær giver retten et friskt pift af knas og sødme.

Dessert: Æblekompot med vaniljecreme og sprød havrecrumble
Aftenen rundes af med desserten bestående af en æblekompot med silkebløde vaniljecreme og sprød havrecrumble.

  • Pris pr. person: kr. 595,-
  • Børn under 12 år: kr. 495,-
  • Børn under 3 år er gratis
  • Tidspunkt: kl. 12:00 – 16:00

Reservér dine pladser på Slottet i god tid

Bernstorff Slots historiske elegance og charme danner den perfekte kulisse for jeres Mortensaften. Her vil I opleve en varm og hyggelig atmosfære, hvor skønne samtaler og nærvær er i fokus. Reserver jeres pladser allerede nu, så I kan være sikre på at skabe en uforglemmelig aften. Vi har sørget for det hele, så I blot skal læne jer tilbage og nyde måltidet.

Reservér jeres plader ved at ringe til os på telefonnummer 39 63 10 80 – eller send en e-mail til reception@bernstorffslot.dk.

Juletid på Bernstorff Slot

Den 10. november dækker vi op til Mortensaften i historiske rammer på Bernstorff Slot

Seneste nyheder

Mad og drikke til konfirmationsfesten

Glæden ved at spise ude

Teamrace

Teambuilding i naturen

hvide-sal-blog-1

Skab din egen historie i vores historiske festlokaler